English Vocabulary for SSC MTS PART-3

Digitization helps students explore and study their academic courses online, as this gives them flexibility and schedules their learning at their convenience. EnglishDarpan.Com has prepared  General English Vocabulary for SSC MTS Exam students. This free online General English study material for SSC MTS Exam will help students learn and doing practice.So, let’s start.
Vocabulary 3          
Sr WORD(शब्द) PRONUNCIATION(उच्चारण) MEANING(अर्थ)
1. Able एबल योग्य
2. Beard बीयर्ड दाढ़ी
3. Cage केज पिंजरा
4. De डी नीचे, दूर
5. Empress इम्प्रेस महारानी
6. Faithful फेथफूल विश्वासपात्र
7. God  गॉड  भगवान
8. Hail हेल तंदुरुस्त
9. If इफ अगर
10. Jail जेल कैद खाना
11. Kedgy केजी प्रसन्न
12. Lad लैड लड़का
13. Made मेड बनाया
14. Navy नेवी जहाजी बेड़ा
15. Odius ओडियस घृणित
16. Partial पार्शियल आंशिक
17. Qualified क्वालिफाइड योग्य
18. Raffish रेफिश बदमाश
19. Sand सैंड बालू
20. Thrift थ्रिफ्ट मितव्ययिता
21. Ulsar अल्सर नासूर, फोड़ा
22. Vastly वास्टली विपुलता से
23. Waive वेव परित्याग करना
24. Xerantic जेरान्टिक सूखने वाला
25. Yam याम जिमीकंद
26. Zamia जामिया एक प्रकार का ताड़ का वृक्ष
27. Abnormal एबनॉर्मल अनियमित
28. Beat बीट पीटना
29. Camp कैम्प शिविर
30. Dear डियर प्यारा
31. Empty इम्पटी खाली
32. Festival फेस्टिवल उत्सव, त्योहार
33. Ginger  जिंजर  अदरक
34. Halo हलो प्रभाव मंडल, घेरा
35. Ignoble इग्नोबल नीच, तुच्छ
36. Jark जर्क झटका, धक्का
37. Keelless किललेस निराधार
38. Lake लेख झील
39. Magic मैजिक जादू
40. Neglect नेगलेक्ट छोड़ देना
41. Odour ओडर सुगंध
42. Path पैथ रास्ता
43. Quality क्वालिटी गुण
44. Rag रेग चिथड़ा
45. Salt साल्ट नमक
46. Throughout थ्रूआउट काफी दूर
47. Ultimate अल्टीमेट अंतिम, पिछड़ा
48. Vegetable वेजिटेबल सब्जी
49. War वार युद्ध, जंग
50. Xerades जीरेडस चकत्ता
51. Yank यांक झटका देना
52. Zamouse जमाउस एक प्रकार के छोटे सींगो वाली गाय
53. Abortion अबाॅर्शन गर्भपात
54. Bird बर्ड पक्षी
55. Camphor कैम्फर कपूर
56. Dearth डर्थ कमी
57. Enjoy एंजॉय आनंद लेना
58. Fever फीवर बुखार
59. Great  ग्रेट  महान
60. Halve हाव आधा करना
61. Ill इल बीमार
62. Jersey जर्सी ऊनी जैकेट
63. Keen किन तीव्र
64. Lane लैन गली
65. Magician मैजिशियन जादूगर
66. North नार्थ उत्तरी
67. Of ऑफ का
68. Pearl पर्ल मोती
69. Qualm क्वाम परेशानी
70. Rain रेन वर्षा
71. Salvation साल्वेशन मुक्ति, मोक्ष
72. Timely टाइमली समय पर
73. Umbra अम्ब्रा परछाई, छाया
74. Vehicle व्हीकल गाड़ी, सवारी
75. Wary वेअरी चौकस, चतुर
76. xeromyrum जिरमिरम सूखा मलहम
77. Yap याप भौंकना
78. Zampogna जैमपोगना इटली देश का मसक बाजा
79. About अबाउट इधर उधर
80. Black ब्लैक काला
81. Card कार्ड ताश का पत्ता
82. Debt डेब्ट ऋण
83. Enlist एनलिस्ट भर्ती करना
84. Fiction फिक्शन कल्पना
85. Greet  ग्रीट  अभिवादन करना
86. Hammer हैमर हथौड़ा, पिस्टल का घोड़ा
87. Illegal इलिगल गैर कानूनी
88. Jest जेस्ट मजाक
89. Kennel केनल तीव्र
90. Lap लैप गोदी
91. Magistrate मजिस्ट्रेट जिलाधीश
92. Now नाउ अब, अभी
93. Off ऑफ दूर-दूर का
94. Penal पेनल दंड सम्बंधी
95. Quandary क्वांडरी घबराहट
96. Rainbow रेनबो इंद्रधनुष
97. System सिस्टम ढंग, तरीका
98. Toil टॉयल परिश्रम
99. Umbroes अंब्रोस छायादार
100. Vein वेन शिरा, नाड़ी

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here