English Vocabulary for SSC MTS Part-6

Digitization helps students explore and study their academic courses online, as this gives them flexibility and schedules their learning at their convenience. EnglishDarpan.Com has prepared  General English Vocabulary for SSC MTS Exam students. This free online General English study material for SSC MTS Exam will help students learn and doing practice.So, let’s start.
Sr Word(शब्द ) PRONUNCIATION (उच्चारण) MEANING(अर्थ)
1. Advantage एडवांटेज लाभ
2. Brimstone ब्रिम्स्टोन गंधक
3. Corrupt करप्ट घूस देना
4. Diagnosis डायग्नोसिस निदान
5. Envoy एनवाई दूत
6. Forbid फोरबिड रोकना
7. Girm जर्म  कीटाणु
8. Herb हर्ब जड़ी बूटी
9. Impious इंपायस अधर्मी
10. Job जॉब नौकरी
12. Kid किड  बच्चा
13. Loot लूट लूटना
14. Massage मैसेज खबर, संदेश
15. Nymph निंफ अप्सरा
16. Overt ओवर्ट स्पष्ट, प्रत्यक्ष
17. Perish पेरिश मरना
18. Quittance क्विटेंस छुटकारा
19. Ring रिंग अंगूठी
20. Sip सिप चुस्की लेना
21. Transparent ट्रांसपेरेंट पारदर्शी
22. Uphold अपहोल्ड उठाना, सही मानना
23. Wheel व्हील चक्कर, घेरा
24. Inner  इनर अंदर
25. Yowl याउल कुत्ते की तरह चिल्लाना
26. Sink सिंक डूबना
27. Act एक्ट कानून
28. Brittle ब्रिटल कुरकुरा
29. Costume कॉस्टयूम पोशाक
30. Diary डायरी दिनचर्या का लेखा
31. Epic एपिक महाकाव्य
32. Forsake फॉरसेक त्यागना
33. Gird गर्ड लपेटना
34. Hiccup हीकप हिचकी
35. Impassive इंपैसिव अचेत
36. Journal जर्नल दैनिकपत्र, समाचारपत्र
37. Knowable नोएबल  जानने योग्य
38. Lop लोप लटकना
39. Mew म्यू बिल्ली की आवाज
40. Lipper लिपर छोटी लहर
41. Owe कर्जदार होना
42. Perishable पेरिशेबल नाश होने योग्य
43. Qutter क्यूटर कामचोर
44. Rival राइवल प्रतिद्वंदी
45 Spy स्पाई जासूस
46. Turbine टरबाइन जल चक्की
47. Upon अपान ऊपर की ओर
48. Voracious वारशस भुक्कड़, पेटू
49. Whence व्हेनस कैसे
50. Science साइंस विज्ञान
51. Yucca यका कुमुदनी एक प्रकार की वनस्पति
52. Wisely वाईजली बुद्धि से
53. Aforesaid अफॉरसेड पहले कहीं हुई
54. Bruise ब्रूज आघात करना
55. Cough कफ खांसी
56. Diet डाइट आहार
57. Equity इक्वाइटी न्याय
58. Forthwith फॉर्थविद तुरंत
59. Donate डोनेट दान
60. Hinder हिंडर रोकना
61. Indecision इंडिसीशन संदेह
62. Shape शेप आकार
63. Mighty माइटी सर्वशक्तिमान
64. Lose लॉस खोना
65. Might माइट ताकत
66. Lawyer लॉयर वक़ील
67. Oyster ऑइस्टर सीप
68. Perpetual परपिचुअल नित्य
69. Quite क्वाइट बिल्कुल शांत
70. Roam रोम घूमना
71. Starve स्टारर्व भूख से मरना
72. Twin ट्विन जुड़वा
73. Urgent अर्जेंट अतिआवश्यक
74. Votarist वोटररिस्ट भक्त उपासना
75. When ever व्हेन एवर जिस किसी समय
76. Safe सेफ सुरक्षित
77. Yuft यफ्ट रूसी
78. Memorial मेमोरियल यादगार
79. Aid एड मदद करना
80. Brush ब्रुश कुंची
81. Cozy कोजी सुखद
82. Doom डूम सजा देने वाला
83. Err एर गलती करना
84. Foundation फाउंडेशन नीव
85. Occasionally ओकशनली बार -बार
86. Hiss हिस सिसकारना
87. Inject इंजेक्ट सुई लगाना
88. Joker जोकर जोकर
89. Gavel गीवल भूमि का लगान
90. Loyal लॉयल वफादार
91. Mineral मिनरल खनिज
92. Nourishment नरिश्मेन्ट  पोषण, भोजन
93. Ossify  असिफाई  हड्डि बनाना
94. Pinch पिंच कष्ट देना
95. Quad क्वाड कैदखाना
96. Robe रोब लबादा
97. Strike स्ट्राइक हड़ताल
98. Typhoid टायफाइड मियादी बुखार
99. Unauthentic  उनऑथेंटिक अप्रमाणित, असत्य
100. Votive वोटिव संकल्प किया हुआ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here